2012. április 8., vasárnap

A csikóhalak párzási szokásai



A csikóhalak (régies néven csikócák) (Hippocampus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a pikóalakúak(Gasterosteiformes) rendjéhez és a tűhalfélék (Syngnathidae) családjához tartozó nem.











A legtöbb csikóhal monogámiában él párjával (de van ellenpélda is például a Hippocampus abdominalis), rendszeresen udvarlással erősítik párkapcsolatukat. A párzási időszak a trópusivizekben egész évben, hidegebb vizekben tavasszal és nyáron van, és egybeesik a teliholddal.


A családban azonban nem a nőstény, hanem a hím hordja magában a petéket a farka tövén található zacskóban. A legújabb kutatások szerint a hím a környező vízbe ereszti spermáját a megtermékenyítés során és nem közvetlenül a zacskóba, ahogy az korábban gondolták. A párzás során a nőstény a hím hasoldali költőerszényébe préseli az ikrákat. Az utódok kikeléséhez, a vízhőmérséklettől függően 14-28 nap kell. Az utódok száma fajtól függően változó, de körülbelül 50 lehet. A legtöbb csikóhal fajnál két-három hetet vesz igénybe az ikrák fejlődése. A kikelő ivadékok kicsiben ugyanolyanok, mint a szülők, akik kikelés után már nem gondozzák őket. A költőtáska az ivadék kirajzása után visszafejlődik.






Ja és TORU!

1 megjegyzés:

  1. ez igazán megfelelően visszaadja az állatok szexuális szokásainak sokszínűségét és egyben állandóságát más fajokkal egyetemben.

    VálaszTörlés